Pasení

Původ na drsných shetlandských ostrovech napovídá, že jsou šeltie odolná, skromná a všestranná stvoření. Přestože za sebou nemají slavnou historii spjatou s prací kolem stád, není jim tato práce cizí. Nejen , že v krajině původu našly uplatnění při manipulaci se stády malých shetlandských oveček. I další plemena, která se podílela na finální formě šeltií, měla vlohy k pasení hluboko v krvi.

_MG_0175

Historie sportovního pasení v čechách se nepíše dlouho. Teprve v posledním desetiletí se pořádají zkoušky a trialy, které prověřují nejen vlohy, ale i skutečnou pracovní zručnost závodníků. Dříve byla pro šeltie jedinou zkouškou ZVOP (zkouška vloh ovčáckého psa). Podmínky pro její splnění nebyly ve skutečnosti moc přísné a tak témeř každý pes, který projevil zdravý zájem o stádo ovcí, ji mohl získat. A přesto moc šeltií, které by zkoušku měly, po republice neběhalo. Tedy ani v zahraničí tomu nebylo jinak.

Až nové FCI stanovy, které už počítaly s rozdílnou metodikou práce pro border kolie a ostatní plemena, otevřela dveře dalšímu rozvoji tohoto sportu i pro šeltie.

Dnes už díky tomu víme, že vloha pro pasení není u šeltií raritní záležitostí. Skoro by se dalo říci, že ji mají v základní výbavě. Není pro všechny z nich stejně snadné se pustit do práce, ale s trochou trpělivosti i váhavější jedinci přijdou této zábavě na chuť.
Pro dobré výsledky, které obstojí v konkurenci zejména dalších plemen je už třeba hodně cvičení a píle, tak jako u každého sportu. Protože je to ovšem práce zvířat se zvířaty. Je třeba od šeltičky navíc očekávat dostatečnou dávku ochoty ke spolupráci s psovodem, poslušnost, a velkou měrou i cit pro práci se stádem.

 KAM V ČR ZA TRÉNINKEM PASENÍ SE ŠELTIÍ?